تبلیغات
دانشنامه المپیاد فیزیک - آموزش علوم دوم راهنمایی (درس یازدهم ، گوارش)
دانشنامه المپیاد فیزیک
فیزیک راهی برای کشف، شناخت و بکارگیری آفرینش
صفحه نخست       پست الکترونیک          تماس با ما              ATOM            طراح قالب
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من
درباره وبلاگ


به نام خدا؛
خدایی که می داند بنده اویم حال آنکه من فراموش کرده ام او خدای من است.
با عرض سلام
من امید ظریفی دانش آموز دبیرستان تیزهوشان شهید صدوقی یزد هستم و به شـما خوش آمد می گویـــم . این وبـلاگ جــهت یادگیری آسان و آمادگی علاقه مندان برای شرکت در المپیاد فیزیک می باشد و شامل مطالب علمی و خلاصه درسها و نمونه سوالات مختلف می باشد. امیدوارم این مطالب برای شما فیزیک دوستان مفید واقع شود. منتظر انتقادات و پیشنهادات سازنده تان هستیم.

.:قال رسول الله صلی الله علیه و آله : ما العِلْمُ اِلّا مَا حَوَاهُ الصَّدْرُ:.

.:علمی واقعی و مفید است كه در درون انسان لمس شود و فقط ذهنی نباشد:.
(بحارالانوارج 74ص 168)

مدیر وبلاگ : امید ظریفی
آیه قرآن
نویسندگان
نظرسنجی
آیا قصد شرکت در المپیاد فیزیک را دارید؟



گوارش

همه ی سلول های بدن ما به مواد غذایی ضروری احتیاج دارند اما در غذای روزانه ی ما این مواد به مقدار كافی وجود ندارند .

اگر به جدول زیر نگاه كنید متوجه می شوید كه :

  

 مواد ضروری برای بدن

مواد موجود در غذای روزانه

زیاد

كم

زیاد

كم بسیار كم

آب

ویتامین

پروتئین

آب آمینواسید

آمینواسید

مواد معدنی

كربوهیدرات

ویتامین ها اجزای لیپیدها
قندهای ساده   لیپید قندهای ساده  
اجزای  لیپیدها     مواد معدنی  
   
آب ،آمینو اسیدها ،قند های ساده واجزای لیپیدها برای بدن ضروری هستند اما در غذای روزانه ما بسیار كم اند اما این مواد در مولكولهای مواد غذایی بسیار زیاداند بنابراین بدن ما باید دستگاهی داشته باشد تا بتواند با تبدیل های آ نها به مواد ضروری نیازهای خود را تأمین كند چنین دستگاهی را دستگاه گوارش   می گویند.

 


دهان

كیفیت غذا دردهان تشخیص داده می شود و طعم آن توسط پرزهای چشایی مشخص می شود. از طرف دیگر غذاها در دهان تكه تكه وخرد و له می شوند دندانهای پیش برای بریدن وتكه تكه كردن غذاها ودندان های آسیا برای خردكردن وآسیا كردن غذاست.
در دهان سه جفت غده ی بزاق ،زیر زبانی ،بنا گوشی وتحت فكی وجود دارد كه بزاق را به درون دهان    می ریزند 99درصد بزاق آب و 1درصد آن را آنزیم ها تشكیل می دهند. مثلا پتیالین كه یك نوع آمیلاز است نشاسته را به قند تبدیل می كند.

به تغییراتی كه در عمل گوارش به روی غذا صورت می گیرد هضم می گویند.


آنزیم ها
آنزیم های گوارشی موادی هستند كه به انجام واكنش های شیمیایی غذا كمك می كنند و سرعت واكنش ها را تغییر می دهند هر آنزیم بر ماده ی معینی اثرمی كند وبعد از فعالیت دست نخورده باقی می ماند .


 


غذاها پس از اینكه با بزاق جویده ومخلوط شداند از چهار راه حلق عبور كرده و وارد مری می شوند.
مری لوله ای است كه غذا را به روده انتقال می دهد. مری حركات دودی(كرمی شكل)دارد.

 

معده
دیواره معده ازسه لایه خارجی، میانی و داخلی تشكیل شده است.لایه خارجی صفاق نامیده می شود. لایه میانی كه از عضلات صاف تشكیل شده است دارای عضلات طولی ،حلقوی و مورب است این عضلات هضم مكانیكی را انجام می دهند وغذا را به روده منتقل می كنند.لایه درونی معده كه چین خوردگی های زیادی دارد دارای سلول های ترشع كننده اسید و آنزیم است.

 

جذب
پس از عمل هضم غذا،غذاها وارد خون شده و از آنجا به سلول می روند. به عبور مولكول های ریز مواد غذایی ضروری بدن از لوله گوارش و رسیدن آن به خون جذب می گویند. بیشتر عمل جذب در روده باریك صورت می گیرد.

روده باریك
روده باریك لوله ای به قطر تقریبی 5/3 سانتی متر و طول 6 متر است كه بیشتر محوطه شكمی را اشغال می كند. حدود 25 سانتی متر اولیه روده ی باریك را دوازدهه می نامند كه بلافاصله از معده قرار دارد. مجاری كبد و لوزالمعده به این بخش راه دارند.

 

جداره ی روده كوچك دارای چین خوردگی های فراوانی است و هر یك از این چین خوردگی ها خود دارای برجستگی های متعددی هستند كه پرز نام دارند. غشاء پوششی نازك پرزها و سطح زیاد آنها موجب افزایش جذب مواد غذایی می شود. به طوری كه سطح جذب آنها به 600 برابر افزایش می یابد و مساحت آنها به حدود 200 متر مربع می رسد.



كبد و كنترل مواد غذایی
كبد بزرگترین غده ی بدن است وزن آن حدود 1/1 تا 6/1 كیلوگرم و در بالا و سمت راست معده قرار داد. كبد دارای چهار قسمت یا لوب(Lobe) است. در زیر لوب بزرگ طرف راست آن كیسه صفرا قرار دارد كه گلابی شكل است.




موادی كه از روده باریك جذب خون می شوند از طریق سیاهرگ باب به كبد می روند. هرآنچه از روده باریك وارد خون می شود به وسیله كبد كنترل می شود.
مثلاً اگر مقدار قند ورودی به خون زیاد باشد كبد آن را به گلیكوژن تبدیل و ذخیره می كند و در موقع گرسنگی دوباره آن را به قند تبدیل می كند و به خون باز می گرداند.
اگر مقدار قند خون باز هم زیادتر باشد كبد آن را به لیپید تبدیل می كند و لیپید حاصل را در نقاط مختلف بدن مثل اطراف كلیه ها و ، پهلوها ذخیره می كند.





نوع مطلب : آموزش علوم دوم راهنمایی، 
برچسب ها :
          
سه شنبه 5 اردیبهشت 1391





آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
امکانات جانبی